HET ONTSTAAN VAN HET ANDERS DENKEN SYMPOSIUM

Van inspiratieweek naar compleet symposium

Elk jaar willen wij u opnieuw inspireren en aanzetten om buiten de lijntjes te denken. Dit doen wij tijdens het Anders Denken Symposium, hét jaarlijkse evenement van paraDIGMA groep.

Het Anders Denken Symposium is ontstaan sinds 2015 vanuit de gedachte om inspiratiesessies te houden voor onze klanten en collega’s. Het doel was om zo gezamenlijk te kijken naar innovaties, visies en onderscheidende ideeën binnen de wereld van duurzame inzetbaarheid. Vanuit deze ambitie werd de eerste inspiratieweek georganiseerd. Een week lang werden klanten en collega’s ontvangen waar Maarten van der Weijden, Olympisch sporter en overwinnaar van kanker, als eerste gastspreker een inspirerende sessie gaf. Na evaluatie van deze week ontstond het idee om er een enerverende inspiratiemiddag van te maken en Het Anders Denken Symposium was geboren.

VOORGAANDE SYMPOSIA

2017 – 2023

Thema: Leiderschap

Bekijk de trailer van het Anders Denken Symposium 2017. Het thema van dit jaar was ‘Leiderschap’ met vier inspirerende sprekers: Rudo Vissers (CEO), Rens van der Vorst (Technofilosoof), Chiel van der Linden (Trainer en coach) en Björn Kuipers (Voetbalscheidsrechter).

Thema: Leiderschap

Bekijk de trailer van het Anders Denken Symposium 2017. Het thema van dit jaar was ‘Leiderschap’ met vier inspirerende sprekers: Rudo Vissers (CEO), Rens van der Vorst (Technofilosoof), Chiel van der Linden (Trainer en coach) en Björn Kuipers (Voetbalscheidsrechter).

Thema: Regisseren kun je leren

Het Anders Denken Symposium werd gehouden op 27 september 2018 in het Muziekcentrum van de Omroep te Hilversum. Het thema van dit jaar was ‘Regisseren kun je leren’, met sprekers als Rudo Vissers (CEO), Martin Koolhoven (Filmmaker), William Boeva (Comedian) en Eduard Baas (Onderzoeker en schrijver).

Thema: Anders Kijken

We hebben allemaal onze eigen kijk op bepaalde zaken en mensen. Maar als we die blik eens loslaten en anders kijken gaan we andere dingen zien. Problemen worden uitdagingen, uitdagingen worden kansen en regels en protocollen worden mensen. Daar gingen we afgelopen jaar dieper op in tijdens het Anders Denken Symposium 2021. Met vier prikkelende sprekers als Rudo Vissers (CEO), Maarten van Rossem (Historicus) , Damiaan Denys (Psychiater, filosoof en hoogleraar) en Francien Regelink (schrijfster) was afgelopen jaar weer een succes.

Thema: Lekker boeiend

Het is al een langere tijd aan de orde: de krapte op de arbeidsmarkt. Organisaties zijn dringend op zoek naar nieuwe medewerkers en er wordt van alles uit de kast getrokken om talent aan te trekken. Het binnenhalen én binnenhouden van medewerkers is hedendaags dan ook een hot topic. Heb je eenmaal de perfecte medewerker binnen, dan moet u ervoor waken dat ze niet met een mooi aanbod vertrekken naar een volgende werkgever. Het binden en boeien van talenten is cruciaal voor het succes van een organisatie, anderzijds is er meer voor nodig dan enkel de aantrekkelijke werkgever te zijn..

Thema: Structuurbarbaren

Het Anders Denken Symposium 2023 stond volledig in het teken van structuurbarbaren. Wanorde of warorde, bias en structuur, cultuur door structuur of juist cultuur boven structuur. Peter Ros, Dr. Marcia Goddard, Theo Jansen en Rudo Vissers bespraken hun kijk op het onderwerp: Structuurbarbaren. Waar de een juist baat heeft bij structuur gaat het volgens de ander ten koste van de cultuur in de organisatie. Maar wat is nou de waarheid?In een bomvol Flint Theater in Amersfoort gaven de sprekers Rudo Vissers, Peter Ros, Marcia Goddard en Theo Jansen ieder een andere kijk op structuur en cultuur.

MEER INSPIRATIE

Het Anders Denken Platform

Naast het Anders Denken Symposium hebben wij vanuit paraDIGMA groep het Anders Denken Platform. Dit is het platform waar wij iedereen aanmoedigen om met een nieuwe blik naar de wereld te kijken; een nieuw paradigma. Lees ons Anders Denken Magazine, luister naar de Anders Denken Podcast of bezoek het Anders Denken Symposium en laat u inspireren!

Rudo Vissers over de overspannen arbeidsmarkt, is binden en boeien de oplossing? | Anders Denken Podcast #10

“First things first: is de arbeidsmarkt eigenlijk wel overspannen? Laten we de situatie eens anders bekijken. Op dit moment heeft Nederland zo’n 600.000 open vacatures. Tegelijkertijd verzuimt er in ons land een even groot aantal medewerkers. Daarbij telt Nederland ook nog zo’n 500.000 werkelozen. Dat betekent dat er 1.100.000 mensen thuis zitten. Hebben we dan een capaciteitsprobleem of lukt het ons simpelweg niet om mensen op een goede plek aan het werk te zetten én te houden?’

De oplossing van het personeelstekort? Die zit hem, voor een groot deel, in open communicatie. Ga als werkgever het gesprek aan en vraag je medewerker of hij het naar zijn zin heeft bij jou. Ja, dat is spannend, want je kunt zomaar eens een (te) eerlijk antwoord krijgen. Maar weet je wat nóg erger is? Een medewerker die uitvalt. Stop met binden en boeien en start met inspireren en snoeien.”

Luister nu de Anders Denken Podcast #10.

CONTACT INFO